Novice


Ling Fluent
Več o tem, do osem tujih jezikov!
https://phytonutrition-sante.com/sl/ling-fluent-mnenja/

Dr Farin
The extract of the white mulberry effective weight loss!
https://phytonutrition-sante.com/sl/dr-farin-mnenja/

31.07.2002

Martina uspešna v prvi smeri z oceno 8a+ na pogled
Ste kaj novega uspeli preplezati? Je mogoče vaš prijatelj ali znanec uspel kaj težkega ponoviti?
Ali bi radi sodelovali pri nastajanju največjega slovenskega plezalskega informacijskega središča? Pošljite vaše prispevke na naslov info@slo-climbing.com, kjer jih bomo z veseljem objavili.<<< Prva stran

 

Martina Čufar je v plezališču Les Auberts uspela na pogled preplezati njeno prvo smer z oceno 8a+, to je smer Chemin de croix.
Martina pa je dan poprej uspela še smeri Le tapis volant (8a).

Formexplode

20.07.2002

Južni Korejec uspešen v Biographie
Južni Korejec Kjung Hoon Bae je dne 08.07.2002 uspel v Ceüsu ponoviti znano smer Biographie (8c+).
HerbaSnorex

https://phytonutrition-sante.com/sl/herbasnorex-mnenje/
Boj danes smrčanje!
Vivese Senso Duo

https://phytonutrition-sante.com/sl/vivese-senso-duo-mnenja/
Izpadanje las - ženski problem rešen!

19.07.2002

Japonca v Evropi
Japonca Dai Koyamada in Hirotaro Hoshina veliko plezala po plezališčih v Evropi in uspela preplezati kar lepo število zahtevnih smeri:
Koyamada je uspel preplezati:
V Sloveniji:
-Matrix (8b+) - dva poskusa
-Missing Drink (8b+) - tri poskuse
-Missing Link (8b+) - dva poskusa
-Strelovod (8c) - štiri poskuse
-Konec Mira (8c+) - dva dni
-Marjetica (8b/b+) - na flash
-Pingvin (8a+) - na pogled
-Corto (8a) - na flash
in nova smer v Vipavski Beli z imeno Gliste (8b+).
V Nemčiji:
-Raubritter (8c/c+)
-Oshoween (8b+)
-Stone Love (8b+)
-Dead Line (8b+)
-neimenovan problem (Fb 8b)
-Mondfinsternis (Fb 8a+)
-Risenmygh (Fb 8a)
-Full Moon (Fb 8a)
-Radamahada (Fb 8a)
-Matrix (Fb 8a) - dva poskusa

Hoshina pa je uspel v smereh:
V Sloveniji:
-Talk is Cheap
(8c)
-Missing Link
(8b+)
-Strta srca (8a+)
-Truplojedka (8a+) - dva poskusa
-Pit Bull (8a) - dva poskusa

V Nemčiji:
-Full Moon (Fb 8a)
in še veliko problemov do Fb 7c

19.07.2002

8b na flash
Francoz Adrien Sagnol je uspel na flash preplezati smer Lámi de tout le monde z oceno 8b v plezališču Ceüse v Franciji.

18.07.2002

Rocheu uspešen v Rumneyu
May Rochon Rocheu je nedavno uspel v Rumneyu ponoviti smer All day slacker, za katero meni da zasluži oceno 8b+ namesto 8c.

18.07.2002

Balvanske novice
Avstralec Trevor Pearce je uspel opraviti tretji vzpon v problemu Klema Loskota, Mad Ball s sedečim štartom (V13/Fb 8b) v balvanskem področju Bachelor Pad. Trevor je uporabil drugačno zaporedje gibov, kot Klem in Sharik Walker (drugi ponavljalec) in meni, da je to lažje  a še vseno težje kot problema TAO in Butchers (oba V12/Fb 8a+).

Nemec Holger Spitra je uspel opraviti še eno zahtevno ponovitev, tokrat balvanskega problema Hürdenläufer (Fb 8a+) v Frankenjuri.

18.07.2002

Dva zahtevna balvanska problema za Randsovo
Američanka Lisa Rands ta trenutek pleza nekje po stari celini. Nedavno je uspela v Chironicu preplezati neimenovan balvanski problem z oceno Fb 7c+ in problem The Hilton (Fb 7c) v Tralenti.

17.07.2002

Legrand v ZDA
Francoz Francoise Legrand se ta trenutek potepa po ZDA. Do sedaj je uspel v Virgin River Gorgu ponoviti slovito smer Chrisa Sharme Necessary Evil (8c+). V bližini Las Vegasa je obiskal X Cave kjer je uspel na flash splezati smer Namelss (8b) in oprviti prvo ponovitev smeri Anhilator (8c+), ki jo je kot prvi preplezal mladi Chris Lindner.

16.07.2002

Še ena ponovitev zahtevne prečke
O drugi ponovitvi balvanske prečke Das Blutige Ramadan (Fb 8b), ki jo nedevano opravil Nemec Michl Kaiser, smo nedavno poročali na naših straneh, sedaj pa je v tej prečki uspel še 19-letni Nemec Holger Spitra.

15.07.2002

Prva balvanska prečka z oceno Fb 8c+ na svetu
Bluesard Francis Hélias je v Fontu uspel preplezati prečko Amazonia, ki nosi kot prva prečka na svetu oceno Fb 8c+. Gre za kar 75 gibov dolgo prečko, ki je dejansko združuje pravtako Héliasovo prečko Sonate d`automne (Fb 8c) in še enkrat po isti prečki nazaj!
Hélias je uspel preplezati še novo prečko Didgeridoo (Fb 8c).

15.07.2002

Dve smeri z oceno 8c+ za Espinoso
Španec Marc Espinosa je pred kratkim uspel ponoviti dve smeri z oceno 8c+, v Baltzoli je namreč uspel v smereh Tas-Tas in Nai Nai (obe 8c+).

12.07.2002

Nova smer z oceno 8c+ v Ceusu
Američan Dave Graham je 01.07.2002 uspel v Ceusu preplezati odprt projekt levo od smeri Biographie. Nova smer se sedaj imenuje Baba Black Sheep in je dolga približno 20 metrov, Dave pa meni da zasluži oceno 8c+.

12.07.2002

Novice iz Frankenjure
Nemec Michl Kaiser je uspel v zelo kratkem času ponoviti balvansko prečko Das Blutige Ramadan (Fb 8b), ki jo je kot prvi preplezal Nemec Markus Bock.

11.07.2002

Prva 8b za Švaba
V osrednji plezalni sezoni, ko se čaka na pravo vreme za daljše smeri v hribih, so alpinisti in športni plezalci SPDTrst opravili nekaj dobrih in zahtevnih vzponov. Po treningih zimske sezone in ponovnem uvajanju v skalo je Erik Švab v zadnjih mesecih opravil nekaj dobrih vzponov v športnem in balvanskem plezanju.
Najboljši vzpon je opravil v domačem plezališču na Napoleonski cesti, kjer je uspel v komaj tretji ponovitvi smeri Orcobaleno z oceno 8b (X. stopnja), kar je Švabova najtežje ocenjena smer v njegovi plezalni karieri. Smer je kot prvi preplezal leta 1987 takrat najboljši tržaški športni plezalec Andrea Varnerin – Arci (ki je potem v januarju leta 1991 preplezal še težjo smer Pugačov (8b+), ki do danes še ni bila ponovljena kljub nekaterim poskusom domačih in tujih plezalcev…), vendar je takrat bilo stojišče nekaj metrov nižje kot danes, in jo ocenil 8a+/b. Kmalu zatem je sam Arci dodal še dva svedrovca in smer potegnil do stojišča, ki je zdaj skupno s smerjo Poker d'assi (7c+). To je tudi dvignilo težavnost celotne smeri, vendar se z ocenjevanjem smeri ni nihče več ukvarjal, saj so nato smer preplezali samo čisti lokalci: Mauro Bole - Bubu leta 1997 in Marco Sterni leta 2000 po mnogih poskusih in dolgotrajnem študiju.
Gre za 15 metrov visoko smer v rahlo previsni plošči po majhnih oprimkih, kjer je poudarek na zelo zahtevnem plezanju in postavljanju nog ter kombinacija zelo težkih mest in vzdržljivosti. Na začetku smeri je nekaj lažjih metrov, ampak kmalu pride na vrsto dolg dinamični gib do zadnjega oddiha pred ključnim delom. Sledi 10 maksimalnih gibov, kjer ni možno vpenjati in niti pomakati rok v magnezij do dobrega počitka. Nato sledi še 12 srednje težkih gibov, kjer je pa važna vzdržljivost plezalca, saj se lahko zgodi, da se pade na zadnjem dinamičnem gibu, kjer je treba zadeti dober stranski oprimek. Do vrha smeri je nato še nekaj gibov, ki pa so zgolj formalnost, treba je pa vseeno paziti, saj imaš zadnji sveder dva metra pod nogami.
Švab se je smeri lotil kot trening za maksimalno moč leta 2000 in jo potem redno obiskoval v zimskem času, saj je s prihodom toplote nemogoče plezati v zelo tehnični smeri, kjer so ključni oprimki majhni in drseči. Počasi je pri študiju smeri napredoval in medtem preplezal tudi druge smeri na Napoleonski, od katerih mu zdaj manjkajo samo še Pugačov 8b+, Mud Club (8a+) in kratka Romantische strasse (8a), ki sploh še nima ponovitve, saj gre za kratko in jedrnato smer, ki je v bistvu dolg boulder. V smeri Orcobaleno je Švabu šlo vedno bolje, dokler jo je lansko jesen prvič uspel preplezati z enim samim počitkom. Potem se je čez zimo posvetil treningu moči in tekmam v lednem plezanju in se v smer vrnil komaj marca. Kmalu je videl, da je forma dobra in smer spet preplezal z enim počitkom, potem je enkrat padel ko je že preplezal čez ključni del smeri v zadnjem vzdržljivostnem delu (tistem, ki je bil podaljšan po prvem vzponu leta 1987) in uspel končno smer preplezati nekega jutra v drugi polovici maja, ko je pod steno prišel s svitom in v jutranjem hladu opravil svoj najtežji vzpon ter potem odhitel v službo.
V zadnjih mesecih je preplezal 5 smeri težavnosti 8a in 8a+ v večinoma 3-4 poskusih, edino za smer Santa Esmeralda na Obalni cesti je porabil 6 poskusov, pred kratkim pa je v plezališču Baratro preplezal tudi smer Placcoman 8a v 4. poskusu. Glede na izkušnje in težavnosti, ki jih je zadnje čase nabral (probal je tudi več smeri z oceno 8b v Mišji peči in Ospu), meni da si Orcobaleno brez dvoma zasluži oceno 8b in da spada med smeri težje kategorije s to oceno.
V zadnjem času pa je Švab opravil tudi nekaj dobrih vzponov na pogled: na poročnem potovanju na Sardiniji je obiskal nekatera nova plezališča za balvansko plezanje na jugu otoka, kjer je preplezal na fleš boulderje do težavnosti Fb 6c+ in v nekaj poskusih boulderje do  Fb 7a, težjih pa ni bilo, ker so to precej nova področja.
Po vrnitvi domov je v najbolj vročih dneh prejšnjih tednov obiskal tudi plezališče Vipavska bela, kjer je opravil vzpon na fleš v smeri Možganski mrk (7b+); na Obalni cesti je preplezal na pogled zgornji del smeri Rambo (7c), vendar je spodnji del že poznal od prej; v tržaškem plezališču Baratro pa je preplezal smer Joshua Tree (7c+) v drugem poskusu. Zadnji dober vzpon na pogled je opravil v plezališču Ceredo blizu Verone, kjer je na pogled preplezal smer L’ombra del lupo z oceno 7c, kar je že njegova šesta smer s to oceno preplezana na pogled. Forma se torej stopnjuje in kaže dobre možnosti za plezanje dolgih in težkih smeri v hribih, takoj ko se bo vreme ustalilo in omogočilo izlet v visokogorje.

11.07.2002

Večraztežajna smer za Josune
Španka Josune Bereziartu je z Špancem Ikerjem Pou-jem uspela opraviti prvi ženski vzpon v smeri el Pilar del Cantabrico v Naranjo de Bulnes. Gre kar za 500 metrov dolgo smer z enim raztežajem z oceno 8a+, z enim raztežajem z oceno 8a in enim z 7c+. Josune je za uspešen vzpon v smeri porabila nekaj dni študija.

08.07.2002

Grahamovi vzponi
Američan Dave Graham je še vedno na plezalni turneji po Evropi. Kljub poškodbi prsta je uspel v zadnjem času opraviti nekaj zelo zahtevnih vzponov v Švici.
V plezališču Boki je uspel v novi smeri The Foùn (8c+), v okolici Basla pa v smereh L`appel de la foret (8c+), na pogled v smeri Aisha (8a+) in na flash v smeri Decadencia (8a+).
Dave je uspel preplezati tudi nov balvanski problem Lonely Low Lifestyles (Fb 8b+) na prelazu Sustenpass, v Averstalu pa je uspel v problemu Voigas (Fb 8b).

05.07.2002

Nova zahtevna smer v Ötztalu
Avstrijec Markus Haid je nedavno uspel v Ötztalu preplezati novo smer Mordor z oceno 8c+/9a. Nova smer je sestavljena iz dveh zelo težkih delov, prvi je ocenjen z 8b+ in drugi z težko 8c.
Smer Mordor je vsekakor ena najtežjih preplezanih smeri v Avstriji.

05.07.2002

Koyamada v Frankenjuri
Frankenjuro (Nemčija) je nedavno obiskal Japonec Dai Koyamada, ki je uspel v zelo kratkem času preplezati sledeče balvanske probleme: Rising High (Fb 8a), Full Moon (Fb 8a(+)), Rattamahatta (Fb 8a) in prečko Matrix (Fb 8a) v dveh poskusih.

04.07.2002

Mednarodno tekmovanje mlajših kategorij Ravenna 2002
V obmorskem mestecu Marina di Ravenna je tudi letos potekalo že tradicionalno mednarodno tekmovanje mlajših kategorij v športnem plezanju, ki se ga je udeležila tudi 25 članska slovenska reprezentanca. Temovalci so se v treh tekmovalnih dneh pomerili v balvanskem, težavnostnem in hitrostnem plezanju, najboljši so na koncu prejeli tudi nagrade za skupno uvrstitev. Prvi dan, ko je bilo na sporedu balvansko plezanje, je bil tudi najuspešnejši za naše plezalce, ki so osvojili kar deset odličij. Naslednji dan smo zaključili s tremi odličji, zadnji dan pa z eno zlato medaljo. Najuspešnejša tekmovalka je bila Ana Kosmač, ki je poleg zmage v balvanskem in težavnostnem plezanju, osvojila tudi naslov skupne zmagovalke. Pri mlajših deklicah je skupno drugo mesto osvojila Mateja Hohkrat potem, ko je zmagala v balvanskem in hitrostnem plezanju, a malce preslabo nastopila v težavnosti. V isti kategoriji je bila skupno tretja Leja Kos. Posamezna odličja so osvojili tudi Ksenja Zupanc, Kaja Zupanek, Mark Grad, Patricija Levstek, Jernej Kruder, Mina Markovič, Kaja Švab in Matic Kozmus. Svoje so k velikemu uspehu reprezentance dodali tudi ostali plezalci, ki bodo s pravilnim treningom in pridnim delom nekoč prav gotovo dosegali uspehe tudi v članski konkurenci.

04.07.2002

Avstralske balvanske novice
Kim Robinson je uspel ponoviti balvanski problem Darkside (V11/Fb 8a) v Oatlandsu.
Saxon Johns pa je uspel v problemu Vampire Dagger (V11/Fb 8a) v Armidalu.

03.07.2002

Prva balvanska tekma za DP
V soboto in nedeljo (6. in 7. junij) bo v na Mestnem trgu v Škofji Loki potekala prva balvanska tekma za državni pokal v sezoni 2002. V soboto bo potekalo tekmovanje za starejše kategorije, v nedeljo pa za mlajše.
Vsi vljudno vabljeni!

02.07.2002

Bloc Master Sella Nevea 2002
Tudi letos bo na prelazu Sella Nevea (na italijanski strani Kanina) potekalo balvansko tekmovanje Bloc Master, ki šteje za pokal Furlanije Juliske Krajine.
Tekmovanje bo potekalo razdeljeno na dva dneva. Prvi dan (sobota, 27.7.) bodo kvalifikacije, naslednji dan (nedelja, 28.7.) pa finale.
Več o tekmi najdete na spletni stani www.adriarock.it.

02.07.2002

Miller opravil hiter vzpon
Avstralec Garth Miller je v drugem poskusu uspel opravti z problemom Myology (V12/Fb 8a+).

01.07.2002

Tekmovanje v balvanskem plezanju za pokal Karbiduke
Tekmovanje organizira ŠKLAB - klub zasavskih študentov. Tekmovanje v balvanskem plezanju je razdeljeno na dva dela, v petek 16. avgusta se bo ob 16h začel Karbiduka OPEN iz katerega bodo najboljši plezalci povabljeni v Karbiduka MASTERS, ki bo potekal v soboto 17. avgusta ob 18h.

Obe tekmovanji se bosta zgodili na Gimnazijskem nogometnem igrišču v Trbovljah.

Plezalci se prijavijo prek prijavnice za tekmovanje v balvanskem plezanju za pokal Karbiduke na strani www.karbiduka.com ali pa po telefonu na Gregor Skok,  041-952-789. Predhodna prijava je obvezna.

Prijavnina za tekmovanje Karbiduka OPEN znaša 1000 SIT, prijavi se lahko vsakdo. Prijavnine za tekmovanje Karbiduka MASTERS ni. Prijavnina se poravna na dan tekmovanja ob registraciji v izolacijsko cono.

Obe tekmovanji bosta potekali posebej za ženske in moške.

Nagradni sklad za tekmovanje Karbiduka MASTERS je denarni in znaša 160.000 SIT (50.000 SIT, 20.000 SIT, 10.000 SIT, za prvo, drugo in tretjo uvrstitev) Nagradnega sklada v tekmovanju Karbiduka OPEN ni, je pa zagotovljena dobra volja.

Vse dodatne informacije dobite od Gregor Skok, 041-952-789 ali Blaž Praznik 041-461-331.

01.07.2002

Frigault uspešen v Fontu
Bluesard Sébastien Frigault je uspel v Fontu opraviti prvo ponovitev problema La galinète cendrée (Fb 8b) v balvanskem področju Mount Mullet, ki ga je kot prvi preplezal Cristian Roumegoux. Seb je v Fontu uspel preplezati še problem Fils de France (Fb 7c+) in novo balvansko prečko Trop longue pour moi (Fb 7c).
Po še nepreverjenih novicah pa naj bi Seb uspel ponoviti balvanski problem Radja (Fb 8b+) v Bransonu v Švici, ki je veljal za prvi problem na svetu z oceno Fb 8b+.
    Junijske novice