UIAA Master Serre Chevalier

 

Zmagoslavje Martine Čufar na Mastru Serre Chevalier

Nastop v superfinalu z Muriel Sarkany se je končal v korist naše šampionke
Natalija Gros na četrtem mestu – Pri moških po dolgem času Legrand
 
Serre Chevalier - na že 13.tradicionalnem mastru najboljših plezalcev sveta v Serre Chevalierju je Martina Čufar pospravila v žep še zadnjo lovoriko, ki ji je manjkala. Po zmagah na tekmah svetovnega pokala, osvojitvi naslova svetovne prvakinje in zmagi na mastru v Arcu, je v soboto okoli polnoči z nastopom v superfinalu vsem dodala še zmago na drugem od obeh najprestižnejših mastrih na svetu.

To je v vsej zgodovini športnega plezanja dosedaj uspelo samo še trem plezalkam. Prva je bila Švicarka Susi Good, za njo Američanka Robin Erbesfield in potem samo še Francozinja Liv Sansoz. Na letošnjem mastru je nastopilo najboljših 29 moških in 24 žensk, poleg Čufarjeve od naših še Natalija Gros in Matej Sova. Po petkovih kvalifikacijah sta se po pričakovanju v finale uvrstili Čufarjeva in Grosova, medtem ko je Sova končal na 19.mestu.
Za finalne smeri imajo v Serre Chevalierju tekmovalci kot je to na tem mastru že običaj, pol ure časa za študij smeri. Potem ko so zgodaj popoldne še zadnji tekmovalci izrabili svoj čas za poskušanje finalne smeri, je bilo nekaj že jasno.
 


Smeri so bile težje kot lani, vendar je bilo skoraj gotovo, da bomo gledali zvečer tudi še superfinale. Takega mnenja sta bili pri ženskah tudi glavni favoritinji: Martina Čufar in Muriel Sarkany, večni tekmici. Finalna ženska smer je bila dolga kar 68 gibov in potem ko sta malo pod vrhom končali Levet in Gros, sta obe favoritinji splezali do vrha in sledila je superfinalna smer. Obe dekleti so poslali kar v moško smer z nekaj dodatnimi oprimki v srednjem delu, zgornji del smeri pa je ostal kar isti. Ob nastopu dveh najboljših plezalk na svetu so imeli gledalci, ki so do zadnjega kotička napolnili prostor ob plezalni steni, kaj videti. Z odlično predstavo je naša Martina Čufar dvignila na noge celotno prizorišča, splezala smer do konca in postala zmagovalka letošnjega Serre Chevalierja. »Želela sem si dokazati, da sem v formi, kar sem čutila že v Chamonixu. Serre Chevalier je nasploh zaradi celotnega ambienta moja najljubša tekma in vesela sem, da so se mi ravno tu uresničile sanje splezati superfinalno smer do vrha. Ta zmaga mi pomeni celo več kot na svetovnem prvenstvu », je takoj po nastopu povedala naša šampionka. Tudi Natalija Gros se je odrezala odlična, čeprav je 4.mesto seveda po svoje nehvaležno. Vseeno je bila zadovoljna.
Pri moških je po dolgem času slavil Francois Legrand, ki je v superfinalu edini končal nastop na vrhu smeri in tako prekinil zmagovito serijo 5 zmag mlajšega kolega iz reprezentance Chaboja.

Rezultati:
Ženske:
1. M.Čufar (SLO)
2.M.Sarkany (BEL)
3.S.Levet (FRA)
4.N.Gros (SLO)

Moški:
1.F.Legrand
2.A.Chabot (oba FRA)
3.T.Mrazek (CZE)
19.M.Sova (SLO)


Tomo Česen

 

©www.slo-climbing.com