Averstal
-Prvi del-

-Avtor: K. Demšar-
-Foto: arhiv brata Rant-
 Hallu Motion

https://phytonutrition-sante.com/sl/hallu-motion-mnenje/

Hallux ni več problem. Preverite!


Ling Fluent

https://phytonutrition-sante.com/sl/ling-fluent-mnenja/

Več o tem, do osem tujih jezikov!
Konec oktobra 2000 sta brata Tomaž in Blaž Rant obiskala novo balvansko področje v Švici, ki se skriva pod mističnim imenom Magic Wood ali "čudežni gozd" po naše!

Brata je za obisk navdušil članek z odličnimi fotografijami v reviji Klettern (št.10/2001, stran 36.). Novo balvansko področje je odkril Thomas "Steini" Steinbrugger, veliko večino najtežjih problemov pa je preplezal eden izmed najboljših svetovnih balvanskih plezalcev Avstrijec Bernd Zangerl.
Bernd za to področje pravi, da najverjetneje vsebuje največ najtežjih balvanskih problemov na svetu, če ne štejemo Fontaineblue kot celoto.
Magic Wood so odkrili že pred časom, do septembra pa je bilo skrito javnosti. Pred odprtjem pa je tam plezalo že kar nekaj znanih plezalcev, med drugimi tudi Švicar Fred Nicole. Po objavi članka v Kletternu, pa se ob vikendih tam zbira lepo število nemških, avstrijskih in švicarskih plezalcev.
Brata sta se v Slovenijo vrnila z lepimi vtisi in odličnimi vzponi. Mlajši, Blaž je uspel opraviti prvi slovenski vzpon v problemu z oceno Fb 8a+ (Unendliche geschichte), starejši Tomaž pa je uspel v svojem prvem problemu z oceno Fb 8a (La Dance), ki pa je bil hkrati šele tretji slovenski vzpon v problemu s to oceno. O njunih vzponih pa smo na naših straneh že pisali.

Dostop
Za Slovence je najboljša varianta čez Italijo. Fernetiči - Benetke - Milano - San Bernardino. Priblino 750 km v eno stran.


Prenočišča
Švica za plezalce ni ravno poceni. Bencin je sicer cenejši v Švici, kot v Italiji, cene prenočišč, hrane in pijače pa so znatno večje. Ranta sta spala v penzionu Edelweiss in sta za "bed&breakfast" odštela 27,5 SFR po glavi. V tem penzionu običajno prenočuje največ plezalcev.

Problemi
V Magic Woodu je zaenkrat nekje okoli 160 problemov, prevladujejo pa predvsem problemi ocenjeni z Fb 7a in več.
Skala je granit.

Najprimernejši čas za obisk
Pozna pomlad, poletje in jesen. Pozimi so balvani zasneženi, kot zanimivost pa to, da je v dolini Averstal pozimi veliko zaledenelih slapov, ki privablajajo veliko število lednih plezalcev.

Vodnik
Vodnik za balvane lahko kupite v penzionu, kmalu pa bo vse o Magic Woodu tudi na internetu.
 
 
 
 

©www.slo-climbing.com